petak, 20. ožujka 2015.

Tarot i elementi



U zapadnom svijetu široko je rasprostranjena koncepcija četiri elementa. Sfere utjecaja elemenata kroz godine toliko su razrađene, da sve što se nalazi u nama i oko nas možemo "pospremiti" u jednu od te četiri ladice. Boje male arkane također možemo tijesno asocirati s pojedinim elementima i karakteristikama koje predstavljaju. Takve asocijacije od velike su pomoći u čitanju tarota, budući da odmah pokazuju područje utjecaja, način djelovanja, osobine karaktera, želje ili usredotočenost na nešto, brzinu odvijanja itd.  Boje male arkane tradicionalno se povezuju s elementima na sljedeći način:

Štapovi 

Štapovi predstavljaju element vatre. Vatra nosi u sebi aktivan, muški princip tako da pojavljivanje boje štapova u bacanju pokazuje odluku i djelovanje. Ono je spontano i dinamično, relativno brzo, nekad impulzivno i nepromišljeno. Vatra je začetak nekog procesa, početni impuls, munja u nebu, As štapova kao ideja Vatre iz kojeg proizlaze sva ostala značenja, u špilu Rider-Waite zorno pokazuje prirodu svojeg elementa putem štapa koji pušta izdanke kao simbol novog početka i novih ideja


Mačevi

Početni impuls vatre potrebno je uobličiti, formulirati, napraviti plan. Upravo to je domena elementa zraka koji odgovara boji mačeva. Zrak je također muški i aktivan element koji se povezuje s intelektom, razmišljanjem, komunikacijom, promišljenim rješenjem a u lošijim značenjima i verbalnim konfliktima. Predstavlja dinamiku i pokret (vitez mačeva najbrži je od svoje vrste - nezaustavljivo juri naprijed), tako da događanja prognozirana putem mačeva mogu dogoditi vrlo brzo! Ono što osmisle štapovi (vatra), mačevi ostvaruju.


Pehari

Pehari simboliziraju vodu tj. žensku pasivnu i prijemčivu energiju. Sfera emocija i podsvjesnog područje je elementa vode te pehari označavaju maštu i viziju oslobođene kalkuliranja, intuiciju, romantične osjećaje kao i toplu majčinsku ljubav. Ispod površine vode skrivaju se mnoge stvari očima nevidljive; pehari mogu simbolizirati i nejasnoće, zavaravanje, prevare i krivi put.


Zlatnici

Zlatnici su simbol svega materijalnog, opipljivog, konkretnog  i praktičnog. S njima se povezuje element zemlje kao rezultat svega ostvarenog putem prethodna tri elementa. Kao svaki kraj, zemlja je ujedno i početak, nakon što daje plodove ona čeka da se u nju zasadi sjeme. Svi materijalni resursi kao što je imovina, novac ili čak naše fizičko tijelo u prvom su redu u domeni utjecaja zlatnika.

Boje i pojedine karte Male arkane


Karte male arkane od asa do desetke pokazuju razvoj svojstava elementa: as je početni princip, esencija iz koje se rađaju sva ostala značenja, dok u desetki elemenat postiže punoću, vrhunac razvoja i pokazuje spremnost za prelazak na iduću razinu. Sve "numerirane" karte imaju značenja koja je moguće iščitati iz kombinacije broja tj. numerološkog značenja i općeg značenja boje.  Dvorske karte osim glavnog značenja boje, imaju i posebne oznake vezane uz "status" - kralj je vatra (donosi odluke), kraljica je voda (emocije), vitez je zrak (ispunjava zadatke) a paž zemlja (polje rasta, šanse za budućnost). Sukladno tome, dvorske karte se mogu promatrati kroz kombinacije elemenata npr. paž štapova je zemlja vatre - na slici je vruća i suha zemlja, pustinja.

Nema komentara:

Objavi komentar