četvrtak, 6. kolovoza 2015.

Najbolje tarot otvaranje za one koji žele znati baš sve

Vani traje vruće ljeto 2015. u svojem punom sjaju i sve je teže pronaći vremena za vođenje bloga kad se pored toga nudi toliko sjajnih aktivnosti kao brčkanje u moru, sunčanje i ljetni tulumi. Ipak, ovaj post sam jednostavno morala napisati budući da mi je ovih dana bio rođendan i kao prava ženska znatiželjnica htjela sam zaviriti u godinu ispred sebe. Nemam empirijski dokaz za to, ali ipak željela bih vjerovati  da na rođendan djeluju neke posebne sile i da karte na taj dan jednostavno ne smiju lagati :) Svake godine na svoj rođendan radim jedno te isto otvaranje koje čuvam specijalno za tu prigodu (inače, naravno da se ne mora raditi baš na rođendan niti za godinu dana unaprijed), a ono mi omogućuje da saznam sve, i više od toga. I nikad ne omane.

Malo koje otvaranje ima takvu sveobuhvatnost i preciznost kao "12 kuća horoskopa". Sinteza tarota i astrologije daje mogućnost pogleda u budućnost u apsolutno svim područjima ljudskog života, budući da krug horoskopskih kuća od 1. pa sve do 12. sadrži informacije o baš svim njegovim sastavnicama.

Postupak otvaranja je vrlo jednostavan - za svaku od 12 kuća otvara se po jedna karta i za kraj 13. karta koja se stavlja u sredinu, a  predstavlja sažetak i opći savjet za buduće razdoblje. Nije važno u kojem obliku se slažu karte, iako je možda najintuitivniji oblik za ovo otvaranje romb, s 1., 4., 7. i 10. kućom na uglovima. Iako neki majstori otvaranje rade samo sa kartama Velike arkane, ja koristim svih 78 karata jer smatram da su kuće za koje se otvori Velika arkana  naglašene u narednom razdoblju i na njih treba obratiti posebnu pozornost.  Razdoblje za koje se gleda može biti po volji - tjedan, mjesec, godina itd. Naravno, osim tarota ovdje je potrebno poznavati barem osnovna značenja svake od horoskopskih kuća (uvijek povezana s odgovarajućim horoskopskim znakom):

1. kuća (Ovan) - svijest o samom sebi, način izražavanja svoje osobnosti, nivo energije, izgled i osobni stil, sve što se neposredno odnosi na vlastito "ja".

2. kuća (Bik) - materijalni i nematerijalni osobni resursi: novac, imovina, talenti.

3. kuća (Blizanci) - mentalna aktivnost, komunikacija s neposrednim okruženjem, intelekt i logika (mentalni kapacitet), prijenos informacija (pisma, novine), braća i sestre, kraća putovanja.

4. kuća (Rak) - obiteljski odnosi, dom, tradicija i korijeni, osjećaj zaštićenosti i pripadanja, trudnoća

5. kuća (Lav) - kreativnost, djeca, romantični odnosi, provođenje slobodnog vremena

6. kuća (Djevica) - rutina i obveze, poslovno okruženje, zdravlje, prehrana, sve što zahtijeva disciplinu, raspored i praktičnost

7. kuća (Vaga) - partnerski odnosi, brak, pregovori, estetika i harmonija

8. kuća (Škorpion) - seks, tuđi novac, radikalne promjene, ekstremne situacije, smrt, transformacija

9. kuća (Strijelac) - pogled na svijet, ideali, visoke vrijednosti, duhovna potraga, visoko obrazovanje, nova iskustva, ekspanzija

10. kuća (Jarac) - autoritet, društveni status, karijera, ambicije i postignuća

11. kuća (Vodenjak) - prijatelji, grupe i organizacije, mecene, nade i očekivanja, neočekivani događaji

12. kuća (Ribe) - sve što je skriveno ispod površine, mašta, snovi, podsvijest, tajna ezoterična znanja, prošli životi, asketizam, meditacija, savjest, vjera, bezlično služenje.


Svaka karta tarota već ima vlastitu astrološku vibraciju tj. povezana je s određenim planetima i znakovima (pogledajte ilustracije na npr. Rider Waite špilu i potražite astrološke simbole na njima!). Kad otvorim pojedinu kartu, uvijek pokušam "osjetiti" u kojoj mjeri je njezina vibracija podudarna s kućom koju predstavlja. Uvijek je dobro proučiti astrološke tablice digniteta da bi se stekao taj osjećaj za kompatibilnost/nekompatibilnost planeta, kuća i znakova.

No, dosta teorije - prelazimo na praksu. U nastavku je primjer iz prakse otvaranja "12. kuća horoskopa" i njegova skraćena analiza:


1.Đavao (XV)

Karta Đavao na ovoj važnoj poziciji dolazi kao glasno upozorenje. Osoba je na primamljivom ali lošem putu koji u narednoj godini otklanja od Umjerenosti i vodi prema Kuli (razaranju). Radi se opsesivnoj ideji, strahu ili nekoj drugoj snažnoj emociji koja na osobu djeluje izrazito negativno. Ovdje se osoba sreće sa vlastitom "sjenom"- tamnim aspektima svoje ličnosti koje obično ne želimo vidjeti ni prihvatiti zbog nemogućnosti da ih kontroliramo. Karakteristika je ove karte što u ostvarenju svojeg, obično niskog cilja, pojedinac uopće ne razmišlja o posljedicama, koje neminovno slijede jer sve ima svoju cijenu.  U kontekstu 1. kuće, u narednoj godini slijedi veliko osobno iskušenje i potrebno je temeljito preispitati sebe, svoje ciljeve i svoje ponašanje te identificirati Đavla u sebi tj. područje iluzija i degradacije. Od svih karata Velike Arkane, ova je karta jedna od najkompleksnijih za razumijevanje jer svatko ima svojeg osobnog Đavla tj. vlastito iskušenje. U horoskopu se to "slabo mjesto" (područje nedostatka volje, principa, morala) obično može vidjeti kroz položaj Lilit. 

2.Kula (XVI)

Vrlo znakovito, u 2. kući koja je kuća Bika (stabilnost, čvrsta struktura) vidimo rušenje solidne kamene strukture kao kule od karata.U narednoj godini sve ono što nam daje sigurnost i čvrsto uporište moglo bi iznenadno i nepovratno srušiti. Međutim, je li značenje Kule baš tako negativno kao što se čini? Kula je most od Đavla prema Zvijezdi što znači da vodi od puta degradacije prema putu nade kroz iznenadan obrat, baš kao što ljetna oluja neočekivano dolazi, silovito protutnji i iza sebe ostavlja čist i svjež zrak. Baš tako i Kula predstavlja prijeko potrebno rušenje dosadašnje rutine i  obrazaca ponašanja koji nas ograničavaju u rastu i razvoju kao kameni zidovi na ilustraciji ove karte. Tek rušenjem kule sva neiskorištena, dosad paralizirana energija, ideje i emocije dobivaju prostor za let. Dakle, slijedi bolan raspad financijske konstrukcije ili krah unutarnjih vrijednosti, uz Zvijezdu nade daleko na horizontu koja pokazuje da se sve ono što se događa, događa za naše dobro.

3. Kralj štapova

Kralj štapova kroz aspekte ličnosti pojedinca izražava se kao optimizam, hrabrost, kreativnost, dominantnost (vladar karte je Lav). Ako sve te kvalitete primijenimo na područje 3. kuće - sferu komunikacije s okolinom i usvajanja informacija, možemo prognozirati godinu plodne mentalne aktivnosti gdje osoba može izraziti sebe i svoje ideje u svojem neposrednom okruženju, kroz merkurijanske aktivnosti kao što je pisanje, trgovina itd.. U ovoj kući pruža se prilika za ostvarenje osobnog potencijala!

4. As mačeva

 Uz As štapova, As mačeva je energetski najnabijenija karta Male arkane. Kao i svi asevi, simbolizira rađanje nečeg novog, međutim ovdje se taj novi početak ostvaruje u tipičnom stilu boje mačeva: putem hladnokrvnog i racionalnog čina volje. Povijesni arhetip koji najbolje ocrtava rješavanje situacije sukladno Asu mačeva jest rasijecanje Gordijskog čvora - primanje izazova i munjevita akcija koja slijedi. Karta označava konačno podvlačenje crte, budući da osoba ima dovoljno snage da jasno sagleda okolnosti i donese objektivno rješenje, bez obzira na eventualne emocije i iracionalne motive koji ga vuku na suprotnu stranu. Na području 4. kuće budućnost osobi donosi jednoznačnu i konačnu odluku po pitanju zasnivanja obitelji, kupnje stana, preseljenja, odnosa s roditeljima itd, donesenu na temelju isključivo objektivnih argumenata. Svaki izazov na tom polju treba spremno prihvatiti da bi se ostvario napredak. 

5. 10 štapova

Saturnijanska karta u "sretnoj" kući Sunca daje naslutiti da bi na područjima kojima vlada 5. kuća u godini koja slijedi moglo biti zastoja i poteškoća. Sve ono što je u idealu trebalo donijeti sreću i lakoću postojanja (ljubavne veze, kreativni projekti, djeca), pokazat će se teretom težim od onoga kojeg je osoba spremna nositi. Kako bi ostvarila priznanje, stekla ugled i stvorila određenu sliku o sebi, osoba je sklona tome da se preforsira i za svaki svoj pokazni uspjeh plaća veliku cijenu. 

6. Pravda (XI)

Buduća godina donosi uspostavljanje harmonije i ravnoteže u radnoj okolini, zdravstvenom stanju i svemu ostalome čime vlada 6. kuća, pri čemu se ravnoteža uspostavlja putem nagrade ili kazne, prema zaslugama. U svakom slučaju, u narednom razdoblju na poslu se rješavaju svi zaostaci, stari problemi i nejasne situacije. Zdravstveno stanje teži stabilizaciji (ako je bilo narušeno) uz pridržavanje liječničkih uputa. Osoba situaciju vidi točno onakvom kakva ona jest, bez uljepšavanja. Svaka negativna promjena u danim područjima života samo je posljedica ranijih postupanja i potrebno ju je kao takvu prihvatiti. 

7. Car (IV)

Car je karta u svojem značenju krije svu pragmatičnost i strukturiranost broja četiri. Naginje čvrstim i dugotrajnim odnosima, potvrđenim službenim pečatom i potpisom tako da možemo prognozirati ulazak u brak, poslovno partnerstvo ili konzultantsku djelatnost, već ovisno od toga što je primjenjivo na situaciju. Kod ulaska u brak ne treba se nadati romantičnim gestama ili ljubavnim izljevima (a ponekad ni samoj ljubavi!), međutim na svojeg partnera se u potpunosti može osloniti. U poslovnom partnerstvu romantika ionako nije potrebna, pa se može očekivati stabilna i učinkovita suradnja u izrazito profesionalnom okruženju. U radu s klijentima kao konzultant bilo koje vrste u idućih 12 mjeseci moguće je izgraditi snažan poslovni autoritet. 

8. 4 štapova P

4 štapova toliko je pozitivna karta da svojim pojavljivanjem uljepšava svako otvaranje budući da simbolizira materijalizaciju želja i dolazak rezultata. Njezin potencijal je toliko moćan da ni kada je prevrnuta, ne gubi u potpunosti svoje pozitivno značenje ali označava odgodu tog samog rezultata. Dakle, u narednoj godini ne treba se oslanjati na očekivani novac od nasljedstva ili pokrenute poslovne djelatnosti. Ono što se činilo završenim i savršenim, trebat će doradu. 

9. Sunce (XIX)

U 9. kući (vatrena kuća Strijelca i Jupitera) u ovom otvaranju stoji Sunce, što naglašava pozitivnu energiju vatre i osigurava uspjeh i napredak u svim aktivnostima koje pripadaju ovoj kući. Nakon konfuznog putovanja noćnom stazom Mjeseca, iza horizonta napokon izlazi Sunce i osvjetljava ispravne ideale i duhovne principe. Iznimno povoljno za stjecanje novih, kompleksnijih znanja (npr. viši stupanj obrazovanja) te putovanja i općenito, širenje vidika.  

10. 2 zlatnika

Na području karijere i vanjskih dostignuća bit će potrebno dosta žongliranja svojim obavezama kako bi se očuvala kakva-takva, krhka ravnoteža. Rad na više projekata ili za nekoliko poslodavaca, pri čemu je nerealno birati između njih pa se sve odrađuje istovremeno. Neprestana sujeta i utrka sa vremenom, ali ništa neuobičajeno kod početne realizacije novih ideja. Pokretanje vlastitog posla uz dosadašnji stalni posao i prolaženje kroz "porođajne muke". Ne treba očekivati velike prihode ni društveno priznanje, ali osoba će se svakako održati na površini što god da poduzme.

11. 2 štapova P

Preokrenuta dvojka štapova karta je bezvoljnosti i pasivnosti. U kontekstu 11. kuće, osobi će nedostajati inicijative za druženje i bilo kakvu suradnju s drugim ljudima. Strah od iskoraka u novo i neistraženo, potisnuta nadanja. Usamljenost kao posljedica nedostatka istomišljenika i pretjerane usmjerenosti na samog sebe.

12. Paž mačeva

Paž mačeva simbolizira kvalitete kao što su analitički um, intelektualna znatiželja i energičnost. Te su kvalitete u ranoj fazi razvoja, jer je Paž mačeva još nezreo i situacija traži rad nad svojim intelektualnim sposobnostima kako bi se postigao viši nivo (Viteza, Dama ili Kralja). Kod osobe postoji opasnost pretjerano intelektualiziranog pristupa maglovitim i nestrukturiranim informacijama 12. kuće, umjesto da se uključi unutarnji radar tj. intuicija. 

13. Posljednji sud (XX)

Bez obzira na poprilično strog naziv, Posljednji sud u svome značenju ne nosi ideju kazne i osvete. Kod te karte riječ je o transformaciji, otkrivanju novih strana svoje ličnosti ili talenata, o ponovnom rađanju nakon teškog razdoblja, oslobođenju od nečeg što je odavno dosadilo i predstavlja teret i uteg. Posljednji sud ukazuje na odlučne korake koji se poduzimaju u željenom pravcu i na njihovu efektivnost. Naravno da je takva transformacija ponekad popraćena bolnim emocijama, strahovima i sumnjama. Pri tome treba upamtiti da je sve negativno prolazno, a konačni rezultat će biti stabilan i dugoročan!


Rezime: Iduća godina za osobu bit će godinom obnavljanja i buđenja, s nekoliko kriznih točaka na tom putu transformacije. Započinjanje novih poslovnih projekata i nestabilna financijska situacija bit će izvorom straha za egzistenciju i oduzimat će joj veliki dio životne energije, budući da joj je materijalna strana života u ovom trenutku vrlo bitna. Situacija na tom polju poboljšat će se uz veliki uložen trud, međutim potrebno je oduprijeti se iskušenju da se sva pažnja posvećuje isključivo pitanju financija, a pogotovo je potrebno izbjegavati bilo kakve nezakonite ili nemoralne radnje u nastojanju da se što više zaradi. 

Ljubavni život neće biti pretjerano romantičan, ali stvorit će se svi neophodni preduvjeti za dugu i stabilnu vezu. Vrlo je velika mogućnost stupanja u brak i kupnje nekretnine za zajednički život, no planiranje djeteta odgodit će se za neka druga, manje opterećena vremena. Društveni život bit će loš, budući da osoba neće u sebi moći pronaći tu iskru i šarm pomoću koje će se moći izraziti u društvu, niti će imati volje  za traženje istomišljenika. 

Pozitivni oslonac i ispušni ventil pruža os 3.-9. kuća  - usvajanje informacija i znanja s ciljem formiranja vlastitih uvjerenja. U idućoj godini potrebno se usmjeriti na proces učenja, intelektualnog stvaranja, praktična znanja i njihovo njihovo daljnje prenošenje. Nakon prolaska te etape, osoba će biti u mogućnosti sistematizirati prikupljene informacije i podignuti ih na viši nivo, postići određenu "mudrost" te stvarati vlastite zaključke. Putem tih aktivnosti doći će do širenja horizonta i područja djelovanja. 

Uglavnom, klijenta očekuje teška godina, svojevrsni križni put ali s pozitivnim ishodom.

Naravno da ovo otvaranje možete naručiti za sebe. Kako to učiniti, pogledajte na ovoj stranici.



Nema komentara:

Objavi komentar