subota, 5. rujna 2015.

Karta dana: Posljednji sud (i mala digresija o preokrenutim kartama)

Svakodnevna mi je praksa da odmah ujutro izvučem jednu kartu iz špila, ne u svrhu predviđanja događaja, nego da me savjetuje i pokaže mi na što moram posebno obratiti pozornost tijekom dana. Današnja karta je Posljednji sud (XX), kojoj se uglavnom pripisuje vrlo pozitivno značenje - pozitivne promjene, uspješno svladavanje prepreka, oslobođenje nakon dugog perioda sputanosti. Međutim, moja praksa mi pokazuje da to nije pravilo. Naime, sam pojam "suda" govori nam o davanju prema zaslugama ("Neka vam bude po vašoj vjeri") i jasno je da se također odnosi i na kažnjavanje ako je potrebno. U svakom slučaju, danas očekujem narušavanje status quo stanja, pa što bude, bit će. 

petak, 4. rujna 2015.

O magiji, principima rada, pitanjima i šire

"We get wise by asking questions, and even if these are not answered, we get wise, for a well-packed question carries its answer on its back as a snail carries its shell."
James Stephens

Svi mi koji radimo s tarotom, međusobno se razlikujemo u mnogim stvarima. Između ostalog, tu su i principi samog rada s klijentima; pristup klijentu, pristup kartama i vrlo važno - pristup samom pitanju na koje se odgovara. Zašto smatram da je važno unaprijed definirati vlastite principe? Zato što se u rukama majstora tarota događa čin magije. To nije onaj oblik magije koji nam prvi pada na pamet, sa zmijskom krvi i sušenim žabama. Magija jest svaki čin suočavanja sa skrivenim i/ili neočekivanim, što za posljedicu ima promjenu osobne stvarnosti.   Promjena nečije stvarnosti ozbiljna je stvar, zar ne? Drevne priče koje pričaju karte generacijama i njihovo osvještavanje beskrajno su bitan magični instrument: one žive u nama, upijamo ih s majčinim mlijekom, sanjamo ih...tko želi vidjeti, vidjet će. Ružno je, tužno i opasno kad to ne vide i neki "majstori".