nedjelja, 19. travnja 2015.

Dijagnoza stanja čakri pomoću tarot karata

Osobi koja se nikad nije interesirala ezoterijom i alternativnom medicinom riječ čakre vjerojatno ne znači ama baš ništa. Što su zapravo čakre, gdje se nalaze i kako se dijagnostikom čakri pomoću tarota može dobiti uvid u opće psihofizičko stanje osobe?

 Čakre su nevidljivi energetski centri koje ne priznaje službena medicina, ali spominju se gotovo u svim alternativnim izvorima. Ovisno o izvoru, njihov broj i položaj na tijelu varira, a ja osobno se pridržavam "ortodoksnog" stava o sedam glavnih čakri raspoređenih duž stupa kralježnice i nizu manjih čakri na raznim dijelovima tijela (npr. na dlanovima, koljenima itd.). Svaka čakra ima svoje područje djelovanja na fizičkom, emocionalnom, duhovnom i psihološkom nivou, tako da disbalansi i blokade na pojedinim čakrama direktno utječu na sva područja života na koje se ta čakra odnosi.

Kratak opis sedam glavnih čakri:

Muladhara
Nalazi se u donjem dijelu kralježnice, na području između trtice i stidne kosti. Povezana je s energijom zemlje i odgovara praktičnom, materijalnom aspektu života. Materijalna sigurnost, zarađivanje za život, pragmatičnost, organiziranost, spolni instinkt. Zadužena je za donje ekstremitete, debelo crijevo, prostatu i donji dio mokraćnog sustava.  Disbalansi i blokade na čakri očituju se kao strah od siromaštva i neuspjeha, fobije i paranoje, škrtost, sitničavost, zatvori, hemeroidi, višak kilograma.

Svadhisthana
Smještena je otprilike 3 cm ispod pupka i vezana je uz seksualnost, razmnožavanje, senzualnost, užitak, životnu radost. Utječe na reproduktivne organe, dio probavnog sustava i  mokraćni sustav. Glavni pokazatelji disbalansa i blokada na svadhisthani su apatija, depresija, nedostatak libida ili promiskuitet, cistitis, ciste na jajnicima, bolovi u donjem dijelu kralježnice.

Manipura
Manipura se nalazi u području pleksusa i centar je sile volje i zdravog egoizma. Sposobnost da izrazimo sebe i svoje želje, mogućnosti djelovanja u vanjskom svijetu (npr. profesionalni napredak) područje su utjecaja Manipure. Organi Manipure su dijafragma, želudac, jetra, slezena, gušterača. Osoba s disbalansom ili blokadom Manipure je bezobzirna u postizanju svojih ciljeva, nezasitna, bez savjesti i egoistična ili suprotno - bez vlastitog "ja", neprimjetna, teško postiže svoje ciljeve, potiskuje svoj ego i sebe stavlja na posljednje mjesto.

Anahata
Anahata ili srčana čakra zadužena je za emocije, njihovo ispoljavanje, empatiju. Problemi vezani uz Anahatu očituju se kao neosjetljivost, nedostatak empatije, potiskivanje emocija ili kao suprotnost, preosjetljivost, histerija, pretjerana zaljubljivost. U tijelu odgovara za funkcije srca, pluća, grudi.

Vishuddha
Položaj čakre Vishuddha je  na području grla, a  pomoću nje komuniciramo sa svijetom, stvaramo odnose i pokazujemo drugima tko smo. Blokade i disbalansi na Vishuddhi stvaraju  poteškoće u komunikaciji i izražavanju sebe općenito (npr. blokirana kreativnost), preveliku kritičnost, mucanje, upale grla, probleme s glasnicama,štitnjačom, srednjim dišnim putevima i zubima.

Ajna
Ajna ili "treće oko" smještena je između obrva i odgovara za intuiciju, um, živčani sustav. Razvijena ajna daje vidovitost i osjećaj beskrajne povezanosti i povjerenja u Višu silu. Blokade i disbalansi ajne očituju se kao problemi s pamćenjem, mentalni poremećaji, nervoze, nemogućnost koncentracije, ciničnost, glavobolje, problemi s očima, gornjim dišnim putevima.

Sahasrara
Sedma i najviša čakra, nalazi se na samom vrhu glave, a u uravnoteženom stanju daje osjećaj povezanosti s Božanskim i sigurnosti u sebe i vlastito mjesto u svijetu. Kada se Sahasrara nalazi u stanju disbalansa ili postoji blokada na njoj, čovjek gubi povjerenje u sebe i svijet, uzaludno traži svoju svrhu, sam je uzrok svojoj samoći i izolaciji od drugih, postoji panični strah od smrti, nemoralnost. Pretjerani skepticizam i nedostatak vjere također su znakovi da postoji problem na području Sahasrare.Na fizičkoj razini problemi se obično očituju prvenstveno kao razne ovisnosti, visok tlak i glavobolje.

Postoji više metoda za dijagnozu stanja čakri - već po samom opisu položaja i djelovanja pojedine čakre možete intuitivno zaključiti koja od njih je u vašem slučaju problematična. Djelotvorna je i metoda viska gdje se visak drži redom nad svakom čakrom te se po smjeru i intenzitetu kretanja može odrediti snaga i kvaliteta energije pojedine čakre.

Onaj koji dobro poznaje značenja tarot-karata, može vrlo precizno postaviti dijagnozu stanja pojedine čakre, budući da je bacanje vrlo jednostavno i svaka je čakra u njemu predstavljena samo jednom kartom. To je ukupno sedam karata za sedam čakri, gdje krećemo od muladhare i završavamo sahasrarom, od dolje prema gore. Obično se koriste samo karte Velike arkane, a ako se doista razumijete u tarot, koristite i značenja preokrenutih karata. Ako osjetite da karta "šuti", tj. ne govori ništa, možete izvući i dopunsku kartu za dodatno pojašnjenje.

Isto tako, ne treba se oslanjati samo na gore naveden kratak opis čakri, jer se o svakoj od njih može napisati opširan tekst, a sve informacije mogu se lako pronaći na Internetu.

Kratak primjer: Na poziciji Manipure nalazi se karta Pustinjak. Pokazuje da posjedujete veliku unutarnju snagu i volju, međutim bez vanjske manifestacije na način koji traži suvremeno društvo, što može biti dobro kao i loše, ovisno o vašim prioritetima. To označava da vam postizanje profesionalnog rasta, slave i općenito istaknutog položaja u društvu nije na prvom mjestu, međutim nije potrebno zauvijek ostati u sjeni - pokazivanje vaše stvarne prirode i djelovanje u skladu s njom ključ je uspjeha u kontekstu Manipure. Fizički problemi vezani uz organe Manipure također će se riješiti budete li slijedili savjet koji vam daje Pustinjak - niste neprilagođeni, već posjedujete unutarnju mudrost, i ponašajte se u skladu s tim bez obzira na to što kažu drugi. Savjetuje se  umjerenost, dijeta, post, detoksikacija.   Prevrnuta karta pak pokazuje su potrebe Manipure previše ili premalo razvijene u odnosu na vaše trenutne mogućnosti  i sposobnosti. Povodljivi ste, nedostaje vam introspekcije i osluškivanja svojeg unutarnjeg glasa. Pretjerano ste umišljeni i koncentrirani na svoj ego ili je vaš ego malen i neprimjetan . Disbalans / blokada energije manipure. Oslanjanje na energije nižih čakri (tjelesni užici, vlast) , umjesto kretanja prema Anahati - ljubavi i suosjećanju.

Ako vas zanima vaše trenutno energetsko stanje i tražite način kako ga poboljšati, opširnu dijagnozu čakri možete naručiti ovdje.


Nema komentara:

Objavi komentar