ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

Primjer iz prakse: Posao me ne ispunjava. Što učiniti?


Uz dopuštenje klijentice, ujedno i dobre poznanice, u nastavku stavljam otvaranje rađeno za nju i skraćeno tumačenje, vezano uz njezinu trenutnu profesionalnu situaciju. Radi se o mladoj ženi, udanoj ali bez djece, zaposlenoj u struci. Posao ju je prestao ispunjavati te se počela pitati treba li nastaviti na istom radnom mjestu, tražiti nešto slično u nekom drugom poduzeću ili radikalno promijeniti sferu djelatnosti. Otvaranje je rađeno s devet karata klasičnog Rider-Waite špila tarota.


Shema otvaranja:

 ----1-S-2----
 -3-4--5--6-7-
--------8-------


S - signifikator situacije
4 pehara - dosada, nedostatak motivacije. Osoba ne vidi mogućnosti profesionalnog rasta i samoostvarenja.

1. - profesionalna situacija u ovom trenutku
2 štapova (preokrenuta) - dvojka (dvojnost, izbor) štapova (djelovanje) u preokrenutom položaju pokazuje da osoba trenutno nije u stanju pravilno odabrati i ispravno djelovati. Najvjerojatnije su sve alternative koje trenutno razmatra pogrešne, tako da se u to "putovanje" (još jedno značenje karte) ne bi ni trebala upuštati.

2. - potencijal na trenutnom radnom mjestu
4 zlatnika (preokrenuta) - karta odlično predstavlja trenutno radno mjesto (dovođenje u red financija, novčanih tokova poduzeća). U preokrenutom položaju označava zastoj, nered, odgađanje te klijentica na trenutnom radnom mjestu ne treba očekivati napredovanje ni povećanje plaće, već samo probleme i zavrzlame. 4 zlatnika je daleko od vrha prehrambenog lanca, tako da će u tom poduzeću najvjerojatnije i dalje ostati na relativno niskoj poziciji.

3. - što trebam napraviti da ostvarim pozitivnu promjenu
Vitez mačeva - situacija je kritična i zahtijeva brzo i odlučno djelovanje. Stresno životno razdoblje koje može rezultirati pozitivnim promjenama ako se prioriteti pravilno poslože. Ne treba izbjegavati konflikte.

4. - što trebam napraviti da ostvarim pozitivnu promjenu
10 pehara - karta koja pokazuje sretan i ispunjen OBITELJSKI život. Idila u krugu bliskih osoba.

5. - čemu trebam posvetiti posebnu pozornost
Vrhovni svećenik (preokrenut) - potrebno je zanemariti tuđe savjete, moralne dogme, i najvažnije od svega - zaboraviti sliku svojeg profesionalnog razvoja i društvenog položaja koja je izgrađena na potpuno krivom temelju. Napredak leži van velikih organizacija s dugom tradicijom poslovanja i pomno definiranom organizacijskom kulturom (kao što je poduzeće u kojem trenutno radi). Potrebno je izaći iz okvira i razmotriti neočekivane alternative.

6. - što trebam izbjegavati
Vitez štapova (preokrenut) - potrebno je izbjegavati nesuvisle akcije i "raspršeno", neusmjereno djelovanje. Koliko kod trenutačno stanje frustrira osobu, treba zadržati hladnu glavu.

7. - što trebam izbjegavati
Carica (preokrenuta) - kreativna ženska energija je blokirana. Ne treba se truditi dokazivati među muškim kolegama u muškom svijetu, nego posvetiti više pažnje obiteljskim odnosima i klasičnoj ženskoj ulozi.

8. - razvoj situacije u budućnosti
As mačeva - iznenadan rez koji unosi jasnoću u situaciju i vodi neočekivanom, novom početku.


Tumačenje: Signifikator situacije zajedno s kartama 1. i 2. vrlo jasno pokazuju da se toliko željena karijera pokazala kao promašaj te se osoba na radnom mjestu osjeća bezvoljno i deprimirano. Trenutno radno mjesto neće donijeti profesionalni rast ni veće materijalne mogućnosti. Eventualna potraga za sličnim radnim mjestom rezultirat će neuspjehom ili ponovljenom situacijom kroz neko vrijeme. Potrebno je okrenuti glavu u sasvim drugom smjeru.

Karte na pozicijama 3.4. i 5. govore mi sljedeće: Ne treba se bojati konflikta s okolinom kod uvođenja promjena u svoj život (s šefom, mužem, roditeljima itd.). Odluči li se osoba za drastične promjene u smislu karijere, potrebno ih je odraditi brzo, vješto i promišljeno, dakle bez odgađanja i"hoću-neću" u trajanju od nekoliko godina. 10 pehara ukazuje na dobre perspektive za pokretanje obiteljskog posla koji će joj omogućiti da više vremena provodi s obitelji i prijateljima, a također i pružiti osjećaj "kolektivnog" uspjeha. Preokrenuti Vrhovni svećenik potvrđuje takvo razmišljanje i potiče klijenticu da prihvati neuobičajenu ulogu koja se vjerojatno kosi sa slikom koju ona sama i drugi u njenoj okolini imaju o njoj, a prema kojoj se ona dosad orijentirala.

Osoba treba zaboraviti na takmičenje s muškim kolegama i općenito muškarcima, jer takvo ponašanje je vodi u smjeru suprotnom od onog u kojem bi trebala ići. Ona treba otkriti Caricu u sebi, kreativnu, velikodušnu i senzualnu ženu te prihvatiti  žensko načelo, drugačije od muškog ali ne i manje savršeno. Definitivno je potrebno smanjiti značenje karijere u životu i više pažnje posvetiti obitelji budući da to, dugoročno gledajući, nimalo neće ugroziti njezino materijalno stanje. Osim obiteljskog posla, kao još jedan neočekivani smjer može se preporučiti i uloga majke! To se također uklapa u značenje posljednje karte kao signifikatora novih projekata i novih početaka.






Nema komentara:

Objavi komentar