nedjelja, 31. siječnja 2016.

Svaka je žena Kraljica

Kraljice u tarotu nositeljice su energije vode - fleksibilnog, tekućeg, pomalo nedefiniranog elementa, jedne od esencija ženskosti. Voda, koja predstavlja naš emotivni naboj, kroz kraljice će se manifestirati na različite načine pa tako o njihovoj boji ovisi hoće li se raditi o širokoj rijeci koja natapa plodna polja ili o oceanskim valovima koji se razbijaju na golim liticama. Energiji vode tako obojenoj vlastitom bojom tj. principom djelovanja, kraljice daju formu, konkretnu i čvrstu manifestaciju u stvarnosti. Hirovite, mazne, sentimentalne, brižne, plodne, ljubomorne...kraljice su jednostavno - Žene.  Idemo na trenutak staviti na stranu njihove likove nacrtane na komadima kartona i zapitati se: tko su stvarne kraljice, žene koje tako dobro poznajemo iz mitova, filmova, knjiga i vijesti?



KRALJICA ŠTAPOVA - Vatra vode
Žena čijim osjećanjima rukovodi muški impuls postignuća i stvaranja (energija vatre). Ona je snažna, dostojanstvena, hrabra, velikodušna i vesela. Pređe li na tamnu stranu, kraljica štapova ljubomorna je i egoistična osoba koja ne preza od ničega u ostvarenju svojih ciljeva. Ove strastvene, očaravajuće žene mogu bez problema samostalno sebi iskrčiti put u muškom svijetu ne odričući se pritom svoje ženstvenosti.


Afrodita je božica ljubavi, ljepote i požude, koja je titulu najljepše osvojila lukavošću. Slavna atenska kurtizana Thais, osim ljepotom, mudrošću i profinjenošću,u povijest je ušla kao žena koja je iz osvete zapalila Perzepolis. Scarlett O'Hara filmska je kraljica štapova koja kao i prethodne dvije utjelovljuje njezine kako pozitivne, tako i negativne strane. Nikad se predaje i preuzima breme odgovornosti, ali pritom zavodi i laže  da ostvari svoje ciljeve. Lucrezia Borgia čuvena je ljepotica i pokroviteljica umjetnika epohe renesanse, ujedno i  razvratnica i trovačica. Kraljica štapova modernog doba je Peggy Guggenheim koja je slijedila samo vlastita pravila i još za života od sebe stvorila legendu. Naposljetku Shakti, primordijalna kozmička energija stvaranja.

KRALJICA MAČEVA - Zrak vode 
Kraljica mačeva zna kako ispred sebe postaviti pravi cilj i kojim ga metodama postići. Emocije drži pod kontrolom, a za postizanje rezultata koristi intelekt. U svakom slučaju, ona je žena koja zna što želi i još bolje - što ne želi.  Kraljica mačeva je elokventna, ironična i vrlo točno formulira svoje misli. Pritom, za razliku od Paža mačeva, njezina ironija nije samo lagani ubod pribadačom, već primjedba koja pogađa u samu bit. Razlog tome je djelovanje pronicljivog elementa vode koji bez greške primjećuje tuđe slabosti. Dodatno, ova kraljica je maksimalist te za nju ne postoje polutonovi i djelomična rješenja, tako da u svojem poslu ili životnoj misiji  lako postaje fanatična. 


 


Dobar primjer tog fanatizma jest Ivana Orleanska koja je izgorjela na lomači za svoja uvjerenja (ali je prije toga napravila mnogo buke). Margaret Thatcher i Elizabeta I obje su moćne žene, koje su svojim umom, hladnokrvnošću i orijentiranošću na visoke standarde postigle vrhunac u tradicionalno muškim ulogama. Atena i Hipatija, jedna mitska a druga stvarna žena, utjelovljuju aspekt mudrosti svojstven Kraljici mačeva.

KRALJICA PEHARA (Voda vode)
Emotivna, dobrog srca, intuitivna, artistična, kreativna, nježna...sve su to epiteti koje možemo dodijeliti Kraljici pehara. Više je sklona lebdenju u oblacima nego ijedna druga kraljica, te joj
ponekad nedostaje kontakt s realnošću ali što drugo očekivati od dvostrukog elementa vode? Naličje karte otkriva nam histeričnu i poročnu ženu koja je potonula u oceanu vlastitih emocija i iluzija.



Mitska Pitija utjelovljuje proročanski aspekt kraljice pehara. Princeza Diana svojom urođenom blagošću i skromnošću zadobila je ljubav cijelog svijeta ("princeza srca"). Empatija kojom je zračila poput svake prave kraljice pehara, dala joj je auru osobe koja štiti nesretne i bolesne, žene koja ima razumijevanje i suosjećanje za tuđe nevolje. Negativni aspekti Kraljica pehara otkrivaju nam se u Belle de Jour koja podilazi svojim najnižim  instinktima, Ani Kareninoj koja se ubija zbog strasti te Marii Callas koja nikad nije preboljela Onassisa i nakon njega živjela tužan život osamljenice. 

KRALJICA ZLATNIKA - Zemlja vode
Prizemljena i praktična, Kraljica Zlatnika je supruga,majka, žena u potpunosti realizirana u materijalnom svijetu. Simbolizira red, stabilnost, komfort i prosperitet. Ova karta povezuje nas sa svakodnevnicom i obično pokazuje da se naše težnje ostvaruju, materijaliziraju. Kraljica Zlatnika je i uspješna poslovna žena, no za razliku od Kraljice Mačeva, teži harmoniji i uvijek zadržava ono toplo "majčinsko" načelo. 



Oprah je mudra poslovna žena i jedna od najmoćnijih osoba u Hollywoodu, a ključ njezinog uspjeha, osim neospornog voditeljskog talenta, su upravo toplina i velikodušnost kojima zrači (grli svoje sugovornike, redovito daruje gledatelje). Postavši "matrijarhom" brojne obitelji i uključivši se u humanitarni rad, Angelina Jolie prihvatila je ulogu Kraljice Zlatnika. Catelyn Stark je žena-lavica koja se vatreno bori za svoju djecu i do smrti je odana svojem pokojnom mužu.

Nema komentara:

Objavi komentar