subota, 5. rujna 2015.

Karta dana: Posljednji sud (i mala digresija o preokrenutim kartama)

Svakodnevna mi je praksa da odmah ujutro izvučem jednu kartu iz špila, ne u svrhu predviđanja događaja, nego da me savjetuje i pokaže mi na što moram posebno obratiti pozornost tijekom dana. Današnja karta je Posljednji sud (XX), kojoj se uglavnom pripisuje vrlo pozitivno značenje - pozitivne promjene, uspješno svladavanje prepreka, oslobođenje nakon dugog perioda sputanosti. Međutim, moja praksa mi pokazuje da to nije pravilo. Naime, sam pojam "suda" govori nam o davanju prema zaslugama ("Neka vam bude po vašoj vjeri") i jasno je da se također odnosi i na kažnjavanje ako je potrebno. U svakom slučaju, danas očekujem narušavanje status quo stanja, pa što bude, bit će. 

petak, 4. rujna 2015.

O magiji, principima rada, pitanjima i šire

"We get wise by asking questions, and even if these are not answered, we get wise, for a well-packed question carries its answer on its back as a snail carries its shell."
James Stephens

Svi mi koji radimo s tarotom, međusobno se razlikujemo u mnogim stvarima. Između ostalog, tu su i principi samog rada s klijentima; pristup klijentu, pristup kartama i vrlo važno - pristup samom pitanju na koje se odgovara. Zašto smatram da je važno unaprijed definirati vlastite principe? Zato što se u rukama majstora tarota događa čin magije. To nije onaj oblik magije koji nam prvi pada na pamet, sa zmijskom krvi i sušenim žabama. Magija jest svaki čin suočavanja sa skrivenim i/ili neočekivanim, što za posljedicu ima promjenu osobne stvarnosti.   Promjena nečije stvarnosti ozbiljna je stvar, zar ne? Drevne priče koje pričaju karte generacijama i njihovo osvještavanje beskrajno su bitan magični instrument: one žive u nama, upijamo ih s majčinim mlijekom, sanjamo ih...tko želi vidjeti, vidjet će. Ružno je, tužno i opasno kad to ne vide i neki "majstori".

subota, 29. kolovoza 2015.

Promijenite sebe i svoju okolinu uz pomoć tarota

Iako se tarot karte uglavnom promatraju isključivo kao alat za proricanje budućnosti i općenito, za pogled u stvari koje "običnim" putevima nije nikako moguće saznati, one su mnogo više od toga. Ovdje sam već pisala o tome kako je Velika arkana tarota skup arhetipova koji zajedno čine sveobuhvatni model svijeta. Ona je putovanje Lude (0), svojevrsne tabule rase, djeteta koje čisto i bezbrižno kreće na put i kroz karte Velike arkane, od Maga do Svijeta, dolazi u dodir s različitim manifestacijama Svijeta, kanalizira njihove energije i zadržava djelić svake od njih u sebi.

Dakle, svaka od karata nositelj je jedinstvene vrste energije. Budući da je tarot Model svijeta, a svijet je fraktal te od makro prema mikro razini njegovi dijelovi se ponavljaju i uvijek iznova reproduciraju, čovjek kao dio Svijeta, sam po sebi je mikrokozmos i svi arhetipovi stanuju u njemu  i manifestiraju se kroz njega. Nije uzalud zapisano: "Ubiješ li jednog čovjeka, ubio si cijeli svijet". Jednostavna metoda koju ću opisati u nastavku pomaže da se u život pojedinca privuče ona vrsta energije koja mu trenutno nedostaje i potrebna mu je da korigira prvenstveno sebe, a posljedično i svoju okolinu i situacije koje mu se događaju.

Kako bi se to postiglo, potrebno je proživjeti odabranu kartu Velike Arkane. Cijeli proces izgleda ovako:

subota, 22. kolovoza 2015.

Kad tarot daruje ljubav

Iz vlastitog iskustva mogu reći da pitanja o ljubavi s velikim odmakom drže prvo mjesto od svih pitanja koja se postavljaju majstorima tarota ("Da li me voli?" apsolutni je lider). Stoga smatram da nije na odmet u ovom blogu prezentirati nešto više materijala na ovu temu, koja očito zaokuplja umove zaljubljenih djevojaka, žena, a i ponekog muškarca. Koje su to karte koje u tarot-otvaranjima obećavaju ljubav?

četvrtak, 6. kolovoza 2015.

Najbolje tarot otvaranje za one koji žele znati baš sve

Vani traje vruće ljeto 2015. u svojem punom sjaju i sve je teže pronaći vremena za vođenje bloga kad se pored toga nudi toliko sjajnih aktivnosti kao brčkanje u moru, sunčanje i ljetni tulumi. Ipak, ovaj post sam jednostavno morala napisati budući da mi je ovih dana bio rođendan i kao prava ženska znatiželjnica htjela sam zaviriti u godinu ispred sebe. Nemam empirijski dokaz za to, ali ipak željela bih vjerovati  da na rođendan djeluju neke posebne sile i da karte na taj dan jednostavno ne smiju lagati :) Svake godine na svoj rođendan radim jedno te isto otvaranje koje čuvam specijalno za tu prigodu (inače, naravno da se ne mora raditi baš na rođendan niti za godinu dana unaprijed), a ono mi omogućuje da saznam sve, i više od toga. I nikad ne omane.

Malo koje otvaranje ima takvu sveobuhvatnost i preciznost kao "12 kuća horoskopa". Sinteza tarota i astrologije daje mogućnost pogleda u budućnost u apsolutno svim područjima ljudskog života, budući da krug horoskopskih kuća od 1. pa sve do 12. sadrži informacije o baš svim njegovim sastavnicama.

utorak, 9. lipnja 2015.

Četvorka mačeva - teško bolestan, u dubokoj kontemplaciji ili...

... na godišnjem odmoru :) Barem mi se tako četvorka mačeva odigrala u nedavnom otvaranju gdje sam karte pitala zašto je određene osoba jednostavno "nestala" iz mojeg vidokruga. Prvo sam pomislila na bolest, iscrpljenost, zatim na duhovnu krizu i povlačenje - čovjeka sam na kraju gotovo pokopala, a onda sam se sjetila da je u tarotu najjednostavnije tumačenje često i najpreciznije. Uglavnom, umjesto lutanja oblacima metafizike, podsvijesti i sl., u većini se slučajeva potrebno prizemljiti.

Mačevi su općenito na lošem glasu i često im se pripisuje puno gore značenje od onoga koje najčešće predstavljaju. Čovjek na karti četvorke mačeva nije mrtav, nego odmara, a mačevi nisu zabodeni u njegovo tijelo. Naravno da su teška bolest ili odlazak u ašram na godinu dana uvijek opcija kad pojavi četvorka mačeva, ali uvijek je potrebno uzeti u obzir osobu za koju se radi otvaranje i situaciju, te uz pomoć intuicije i zdravog razuma odrediti najvjerojatniji događaj koji karta predstavlja.

U idućem otvaranju na pitanje "Kad ćemo se sresti?" između ostalog izlazi preokrenuta četvorka mačeva. Što to znači? Pa srest ćemo se kad godišnji završi. As simple as that!


nedjelja, 24. svibnja 2015.

Tarot i profesija - kako utvrditi zanimanje pomoću tarot karata (1. dio)

Zanimanje tj. sfera naše svakodnevne djelatnosti jedna od ključnih stvari koja nas određuje tijekom života. U vlastitoj, kao i u tuđoj percepciji osoba je često poistovjećena sa svojim radnim mjestom, tako je pitanje "Gdje radiš?" obično jedno od prvih pitanja pri upoznavanju. Budući da špil tarot karata sadrži sve arhetipske obrasce ponašanja, sve moguće situacije, stanja i okolnosti, u tarotu se može vidjeti baš svaka profesija, bez iznimke. Pri tome su dovoljne 22 karte Velike arkane budući da su one jezgra špila, ali za lakše pronalaženje odgovora i konkretiziranje mogu se koristiti i svih 78 karata.

Tema zanimanja vrlo je bitna i opširna, tako da sam je odlučila razbiti na nekoliko dijelova. U ovom, prvom dijelu osvrnula bih se prvenstveno na karte Velike arkane i poveznice njihove simbolike sa određenim profesionalnim područjima ali i osobinama čovjeka i konkretnog radnog mjesta. To je bitno zato jer isto radno mjesto u različitim organizacijama može nositi sasvim različite zahtjeve i izazove.

Značenja kojima koristim u svakodnevnoj praksi jesu:

nedjelja, 3. svibnja 2015.

Kako vidjeti svoj prošli život u tarotu? Primjer iz prakse

Primjenom različitih otvaranja tarota i pažljivim tumačenjem karata, možemo baciti pogled u sva područja života...i dalje od toga. Sjećanje na prošle živote kod većine nas skriveno je u dubinama podsvijesti i tek ponekad odjekne u sadašnjosti kao slabašni eho, u obliku talenata, sklonosti, umijeća ili neobičnih navika. Mnoge veze koje imamo s drugim ljudima u ovom životu, karmičke su veze nastale tijekom jedne i više zajedničkih inkarnacija. 

Osim pomoću metode regresije, i pomoću tarota se može saznati koji je naš prošli život bio značajan za ovaj tekući, koje smo greške tada počinili i koje zadatke nosimo sa sobom iz te inkarnacije. Otvaranje "Reinkarnacija" pokazuje sve to i više od toga.

nedjelja, 26. travnja 2015.

Jednostavan način izračuna osobnih karti - osobnost, unutarnje kvalitete i perspektiva razvoja u tarot kartama

Već sam pisala o poveznici između tarota i numerologije, tj. kako se pomoću poznavanja vibracija pojedinih brojeva može olakšati tumačenje karata. Jedan od najvažnijih brojeva u životu svakog od nas definitivno je datum rođenja, koji uvelike određuje našu osobnost i životni put. Poznati mag Aleister Crowley, autor Thoth špila, predlaže metodu kojom iz datuma rođenja pomoću jednostavnog izračuna za svakoga od nas mogu pronaći  osobne tarot karte.

nedjelja, 19. travnja 2015.

Dijagnoza stanja čakri pomoću tarot karata

Osobi koja se nikad nije interesirala ezoterijom i alternativnom medicinom riječ čakre vjerojatno ne znači ama baš ništa. Što su zapravo čakre, gdje se nalaze i kako se dijagnostikom čakri pomoću tarota može dobiti uvid u opće psihofizičko stanje osobe?

ponedjeljak, 6. travnja 2015.

Kako prepoznati dobrog majstora tarota?

Svatko od nas barem se nekoliko puta našao u situaciji, gdje bi bio spreman dati sve za odgovor na samo jedno pitanje: što nosi budućnost? Upravo zbog toga kroz povijest su razvijeni brojni sustavi divinacije kao što su tarot karte, rune ili I Ching. Tarot je s razlogom jedan od najpopularnijih metoda divinacije u Hrvatskoj, budući da se (za razliku od npr. I Chinga) koristi simbolikom koja je relativno bliska i razumljiva zapadnom čovjeku.

Tarot - što simboliziraju štapovi?

Štapovi, mačevi, pehari, zlatnici ...već smo konstatirali kako se boje tarota povezuju s četiri osnovna elementa. Iako se to iz simbola boje štapova (štap / grana koja pušta izdanke) ne bi odmah moglo zaključiti, štapovi u tarotu predstavljaju element vatre i sukladno tome, svojim pojavljivanjem u bacanju pokazuju djelovanje aktivne muške energije, volje i djelovanja. Ako ste upoznati s astrologijom i karakteristikama pojedinih znakova, opći opis vatrenih znakova Ovna, Lava i Strijelca može vam približno predočiti energiju štapova.

Štapovi su najrelevantniji i najlakše je iščitati njihovo značenje kada se pitanje odnosi na biznis, karijeru, realizaciju poslovnih ideja, obaveze i zaštitu vlastitih interesa. Karte štapova od asa do desetke jasno pokazuju razvoj projekta, poduzeća ili karijere od početnog impulsa tj. ideje, preko uspjeha, padova, izazova i postignuća, do konačnog iscrpljenja mogućnosti. Za razliku od zlatnika koji prvenstveno simboliziraju financijsku stranu posla, štapovi su "osobniji" - oni pokazuju vaš osobni potencijal i put prema uspjehu koji je moguć samo putem  aktivnog i usmjerenog djelovanja.

Tko je čovjek štapova?

On je "self-made man", pun inicijative i svaku prepreku vidi kao izazov. Dostojanstven je i nije kavgadžija poput čovjeka mačeva, ali branit će svoje do posljednjeg daha bude li napadnut. Vatra koja plamti u njemu daje mu entuzijazam za postizanjem društvenog priznanja i statusa. On želi voditi, a ne biti vođen. Organizator, menadžer, poduzetnik. Štap je falusni simbol i izdanci na njemu označavaju stvaranje, plodnost, libido. Uspjeh čovjeku štapova ne dolazi sam po sebi, nego ga on uzima kao nešto što mu s pravom pripada. Ponekad pretjeruje i iscrpljuje se u utrci za rezultatima. Preokrenute karte štapova, pogotovo dvorske karte mogu označavati bezinicijativnost, skorojevića i hvalisavca - demonstrativno ponašanje bez pravog pokrića.

Što poručuju štapovi?

Štapovi u bacanju poručuju da je budućnost puna energije i strasti. Kako će se energija vatre manifestirati, zavisi od značenja konkretne karte ali osnovna nota štapova uvijek je potencijal osobnog uspjeha čije ispunjenje ovisi prvenstveno o vama samima. Hoće li vaš projekt, ideja ili novo radno mjesto donijeti i financijski uspjeh, pokazat će konkretnije karte zlatnika, jer štapovi daju rast i ostvarenje koji se ne moraju nužno vezati uz novac. Sreća je na vašoj strani, iako je ponekad morate dohvatiti kroz borbu.

Poruka štapova je: "Djelujte. Tražite i dat će vam se".

subota, 4. travnja 2015.

Tarot i numerologija - tajne brojeva tarot karata

Jedna od najvažnijih stvari koje je potrebno uzeti u obzir pri učenju značenja tarot karata jest broj kojim je pojedina karta označena. Sve karte Velike i Male arkane su numerirane, osim dvorskih karata, no i njima se pridružuju odgovarajući brojevi. Svaki broj nosi određenu vibraciju, tako da su sve karte - nositelji istog broja, u osnovi srodne, npr. sve šestice nose ideju harmonije, vraćanja u ravnotežu nakon burnih promjena koje su došle s peticama. Njihova značenja razlikovat ćemo po kombinaciji boje i broja, tako da će se šestica mačeva i šestica zlatnika odnositi na različite sfere života, pa ih shodno tome moramo i različito tumačiti. To pravilo se odnosi kako na karte Velike, tako i na karte Male arkane, pri čemu se svaka karta Velike arkane odražava u Maloj arkani onako kako se arhetipske situacije odražavaju u svakodnevnom životu. Tumače se brojevi / karte označene brojevima od 1 do 10, a zatim ciklus brojeva počinje ponovno.

petak, 20. ožujka 2015.

Tarot i elementi



U zapadnom svijetu široko je rasprostranjena koncepcija četiri elementa. Sfere utjecaja elemenata kroz godine toliko su razrađene, da sve što se nalazi u nama i oko nas možemo "pospremiti" u jednu od te četiri ladice. Boje male arkane također možemo tijesno asocirati s pojedinim elementima i karakteristikama koje predstavljaju. Takve asocijacije od velike su pomoći u čitanju tarota, budući da odmah pokazuju područje utjecaja, način djelovanja, osobine karaktera, želje ili usredotočenost na nešto, brzinu odvijanja itd.  Boje male arkane tradicionalno se povezuju s elementima na sljedeći način: